top of page
PXL_20230313_111139653.PORTRAIT.jpg

Stereolithography (SLA)

SLA is een 3D-printtechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een UV bron die doormiddel van een LCD scherm geprojecteerd wordt op een vloeistofbad met daarin een UV gevoelige vloeistofpolymeer (Resin). Op deze manier worden de onderdelen laag voor laag gemaakt met een hogere precisie dan regulier FDM printen.

Hoge precisie/detail & hechting

PXL_20230307_101739901.PORTRAIT.jpg

SLA printen gebeurd meestal met lagen van 0,05mm dikte. Hierdoor zijn de lagen bijna niet zichtbaar en kunnen details goed overgebacht worden.
Daanaast kunnen we hierdoor veel kleinere onderdelen maken dan met andere methodes.

Doordat SLA een chemisch proces is hechten de lagen als een geheel aanelkaar. Dit zorgt er voor dat delamination (bijna) niet voorkomt. 

Daarnaast kan resin gemakkelijk onzichtbaar gelijmd worden zonder het creëren van een zwakte punt.

Bij SLA duurt een heel bed printen net zo lang als één onderdeel. Dit zorgt er voor dat in een fictieve 3 uur de printer er 2 maar ook 50 tegelijktertijd kan printen. Daarnaast kunnen we gebruik maken van Stacking. Dit houd in dat je in een dag soms wel 6000 onderdelen kunt printen op één printer zonder extra handelingen. Perfect voor massa productie.

Daarbij komt wel kijken dat als de printer klaar is er nog veel nabewerking gedaan moet worden. Van het onderdeel wassen tot het uitharden. Daarnaast komt nog het verwijdering van ondersteunend materiaal, wat erin resulteert dat SLA vaak meer manuren vereist dan FDM. Maar op grote schaal is het aanzienlijk goedkoper en sneller dan een vergelijkbaar FDM geprinte onderdeel. 

Let hierbij wel op dat SLA printen gebruikt maakt van een resin. Dit wilt zeggen dat de materiaal eigenschappen anders zijn dan die van standaard plastic. 

Snelle printtijden &
Nabewerking

DSCF5687.jpg
PXL_20230306_190747419.PORTRAIT.jpg

Flexible & doorzichtige onderdelen

Het mooie aan resin is dat het een geheel vormt. Dit wilt zeggen dat doorzichtigheid behalen mogelijk is en flexible materialen in hoge kwaliteit geprint kunnen worden. Denk hier aan telefoon hoesjes maar ook aan rubbertjes. 

Let hier wel op dat resin kan verkleurd bij bloodstelling aan overmatig UV licht. Zo nodig kunnen onderdelen beschermd worden door een UV weerende (blanke) lak.

Heeft u nog vragen?
Wij helpen u graag verder

Bel ons of stuur een bericht en verdiep uw kennis.

bottom of page